Waarom de IBAN-Naam Check en iDIN elkaar zo goed aanvullen

Om probleemgokkers in het vizier te houden en kwetsbare spelers te beschermen treedt op 1 april de nieuwe Wet Kansspelen op Afstand (Koa) in werking. Deze nieuwe wet verplicht kansspelaanbieders die de online kansspelmarkt op willen om bij elk klantbezoek te controleren of hun klanten wel bevoegd zijn om te gokken. Controleer je dit niet, dan voldoe je niet aan de eisen van de Wet Koa en krijg je geen vergunning kansspel op afstand van de Kansspelautoriteit. 


Bij de controle wordt niet alleen gekeken naar leeftijd, maar ook of er bijvoorbeeld een verleden is van witwassen of fraude. Met de invoering van de Wet Koa moeten kansspelaanbieders namelijk ook voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). De controle op deze gegevens gebeurt onder meer met behulp van de IBAN-Naam Check in combinatie met registratie via iDin. Deze diensten maken beiden onderdeel uit van CDDN’s identificatie-verificatie platform VerifyMe.


Gouden combinatie IBAN, naam en identiteitscheck

Met de IBAN Naam Check wordt gecontroleerd of de ingetoetste naam bij het IBAN-nummer overeenkomt met de naam die bekend is bij de bank. Komen die gegevens niet overeen, dan ontvang je daarvan een melding. Dit voorkomt vergissingen en helpt fraude te bestrijden. De IBAN-Naam Check is een geïntegreerde module die volledig automatisch verloopt wanneer jouw klanten inloggen op het kansspelplatform of een uitbetaling vragen. Naast de controle of de bankgegevens kloppen, wordt ook duidelijk of het om een particulier of zakelijk account gaat, en hoe vaak het bankaccount gebruikt wordt. 


De IBAN-Naam Check is echter geen allesomvattende check. Zo stelt het systeem niet officieel de identiteit van de speler vast. Hiervoor is een aanvullend systeem nodig: iDIN. iDIN staat voor iDentificeren en Inloggen en is een specifiek Nederlands online identificatiemiddel waarmee de klant zich via de eigen bank registreert en identificeert. Zo wordt gecontroleerd of de juiste naam en adresgegevens bij de bankrekening horen en of de leeftijd van de klant klopt. Dit systeem is dus bij uitstek geschikt voor 18+ verificatie. 


Verrijking van gegevens voor beter klantinzicht

Deze combinatie van systemen zorgt voor een volledige bank- en identiteitscheck en minimaliseert zo de kans op fraude, criminaliteit en omzetverlies. Aanvullend op deze services verrijkt CDDN met het VerifyMe platform bij elke registratie direct de gegevens zoals de inkomensindex, het bezit van huur- of koopwoning, de gezinssamenstelling, de WOZ-waarde van de woning en wanneer de laatste verkoopdatum van de woning was. Deze geanonimiseerde data wordt opgenomen in het risicoprofiel van de klant waardoor er risicomanagement mogelijk is. Dit is met name voor casino’s van belang om het inzetbedrag beter in te kunnen schatten en of de speler zichzelf niet overspeelt.


De IBAN Naam Check en iDIN kunnen volledig geïntegreerd worden in het Know Your Customer (KYC) bedrijfsproces zodat deze veiliger en efficiënter verlopen. Voor een nog completer identiteitsverificatie-proces kan je kiezen voor een uitbreiding met de aanvullende diensten van het VerifyMe platform, zoals bijvoorbeeld de insolventie- en overlijdenscheck en de PEP-screening. De VerifyMe-oplossing zorgt namelijk voor het zo snel mogelijk uitvoeren van het KYC-proces, en staat garant voor een 100% dekking van alle Nederlandse persoonsgegevens. Zo ben je verzekerd van een compleet en actueel databestand, dat voldoet aan de eisen van het Wwft en de Wet Koa.


Voor meer informatie over de combinatie IBAN-Naam Check met iDIN, of wil je weten hoe je voldoet aan de Wet KoA en Wwft? Neem dan telefonisch contact op met CDDN via 088-8357000, of stuur een bericht naar info@ccdn.nl.